Verkiezing Trump heeft impact op energie- en klimaatbeleid

De onverwachte verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president, kan niet zonder gevolgen blijven voor het mondiaal, Europees en Belgisch energie- en klimaatbeleid.

Een eerste, zij het kortstondig gevolg was reeds merkbaar op de oliemarkten. Zodra het er naar uit zag dat ‘The Donald’ zou triomferen, daalde de olieprijs van 46 naar 44,5 $/bbl. Maar na diens verzoenende overwinningsspeech herstelde de notering zich naar zijn oude niveau. Minder kortstondig zal het effect op het internationale klimaatbeleid zijn. De USA heeft het verdrag van Parijs dan wel geratificeerd, bindend is dat verdrag niet. Met een republikeinse meerderheid in congres én senaat en een president die tijdens de campagne de klimaatproblematiek als een “Chinese hoax” afdeed, laat het zich aan zien dat de Amerikanen weinig doortastend zullen optreden tegen de klimaatopwarming. In zijn verkiezingsprogramma stelt Trump letterlijk: “We’re going to cancel the Paris Climate Agreement and stop all payments of US taks dollars to UN global warming programs”. Of nog: “We’re going to rescind all the job-destroying Obama executive actions including the Climate Action Plan”.

Trump kiest duidelijk voor fossiele brandstoffen: technologies. Niet te verwonderen dat één van Trumps slogans “Trump digs coal” was.

Mogelijks wordt de soep niet zo heet gegeten als ze opgediend wordt; er is steeds een noemenswaardig verschil tussen campagnetaal en eigenlijk beleid. Hopelijk zullen andere grootmachten, instanties en lobbygroepen de druk voor een noodzakelijk klimaatbeleid hoog genoeg houden.

(Bron: Energiejournaal/Laurens Renders & Alex Polfliet)

Contacteer ons

  • Ebem BV
  • Leopoldstraat 10 bus 001
  • 2330 Merksplas
  • BTW BE 0477.065.004

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Inschrijven
Ebem gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Akkoord