Zonnepanelen aanmelden voortaan verplicht

Vanaf 1 juni moet iedereen verplicht zijn installatie met zonnepanelen aanmelden bij zijn netbeheerder. Wie dat niet doet, loopt het risico op een boete.

Vlaanderen telt zo’n 275.000 zonnepaneleninstallaties, maar hoeveel daarvan er niet werden aangemeld, is niet geweten. Volgens een schatting van de netbeheerders Eandis en Infrax zou één op zes niet in orde zijn. Daarbij zou het vooral over recentere installaties gaan. Want tot midden 2015 vielen er nog groenestroomcertificaten te rapen en daarvoor moest je natuurlijk je zonnepanelen aanmelden. Vlaams Energieminister Tommelein benadrukte al dat wie zijn zonnepanelen niet aangeeft energiefraude pleegt, want je betaalt dan geen prosumentenvergoeding aan de netbeheerder. Voor particulieren lopen de boetes op tot 300 euro, voor grotere installaties bij bedrijven tot maar liefst 20.000 euro.

Eandis-woordvoerder Simon Van Wijmeersch gaf in de krant De Tijd wat meer uitleg over het belang van het aanmelden voor de veiligheid. “Elektrische installaties die niet conform zijn, kunnen gevaarlijk zijn, zowel voor de bewoner als voor technici die in de buurt werken uitvoeren. De elektriciteitstoevoer van zonnepanelen op het net is bovendien wispelturig, want hij is afhankelijk van hoeveel de zon schijnt. Veel zonnepanelen samen kunnen leiden tot lokale stroompieken en -dalen. Die moet de netbeheerder binnen de normen houden om schade aan elektrische toestellen te voorkomen en om de bevoorrading stabiel te houden. Om dat mogelijk te maken moet het netwerk waar nodig worden versterkt of aangepast.”

(Bron: Energiejournaal/Philippe Buze)

Contacteer ons

  • Ebem BV
  • Leopoldstraat 10 bus 001
  • 2330 Merksplas
  • BTW BE 0477.065.004

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Inschrijven
Ebem gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Akkoord