Invoering capaciteitstarief

U hebt hier ongetwijfeld al gelezen dat er gedacht wordt aan een andere tariefstructuur voor de distributienettarieven voor gezinnen. Vandaag is er nog niets beslist, maar de VREG maakte wel al een interessante stand van zaken op. We vatten deze voor u samen.

Vandaag betalen gezinnen (in tegenstelling tot veel bedrijven) de nettarieven vooral op basis van hun afname (verbruik) van elektriciteit. Maar de kosten voor het gebruik van het net hangen hoofdzakelijk af van de capaciteit, en niet van de afname. Als u een grote capaciteit hebt zonder dat u die nodig hebt, is dit een inefficiënte en ook een dure zaak. Vandaag worden die kosten verdeeld over alle klanten op basis van de afname, maar de VREG vindt het beter om dit in de toekomst op basis van capaciteit toe te wijzen. Gezinnen zouden in de toekomst dus een vaste vergoeding betalen voor het gebruik van het net, afhankelijk van hun aansluitingscapaciteit.

Verleden jaar hield de VREG een openbare raadpleging om te onderzoeken of er een draagvlak is voor een capaciteitstarief voor de netgebonden kosten. De reacties waren uiteenlopend. Sommige partijen haalden aan dat het voorstel de netkosten beter weerspiegelt, waardoor naast rationeel energiegebruik ook rationeel netgebruik gestimuleerd wordt. Andere respondenten maakten zich zorgen over de effecten op kleine afnemers, decentrale productie (door zonnepanelen) en de energiebesparingsprikkel. Veel gezinnen en kmo’s kunnen vandaag de grootte van hun capaciteitsvraag trouwens niet zelf bepalen. De kost van het aanpassen van de aansluitingscapaciteit (dit vergt een fysieke ingreep) moet verder worden onderzocht.

Gelet op de vele vragen en bedenkingen en de impact op de verschillende klantengroepen zal de VREG extra onderzoek voeren naar de gevolgen van de voorgestelde tariefstructuur.

(Bron: Energiejournaal/Philippe Buze)

 

Contacteer ons

  • Ebem BV
  • Leopoldstraat 10 bus 001
  • 2330 Merksplas
  • BTW BE 0477.065.004

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Inschrijven
Ebem gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Akkoord