Energiepact tegen einde van het jaar 2017?

Komt het langverwachte energiepact tussen de verschillende overheden in ons land er dan toch aan? De vier energieministers kwamen gisteren samen om de werkwijze daarvoor te bespreken. Bedoeling is dat het energiepact eind dit jaar klaar is.

Het energiepact heeft als doel de energievisies van de drie gewesten en de federale overheid op elkaar af te stemmen. Deze zogenaamde interfederale energievisie moet uitdrukken waar we als land naartoe willen met ons energiebeleid in de toekomst. Daarbij wordt zowel naar 2030 als naar 2050 gekeken. De vier betrokken ministers (Marie-Christine Marghem, Bart Tommelein, Christophe Lacroix en Céline Frémault) besloten gisteren om vier werkgroepen op te starten, elk onder het voorzitterschap van een van hen. Namelijk: interconnectie en flexibiliteit (federaal), productie (Vlaanderen), marktwerking (Wallonië) en governance (Brussel). Deze werkgroepen hebben als taak een stand van zaken op te stellen van de verschillende politieke initiatieven en strategieën omtrent deze onderwerpen. De raakpunten zullen geëvalueerd worden en daaruit moet dan een gemeenschappelijke visie vloeien. Ook stakeholders en experten zullen betrokken worden.

Bij de start van de besprekingen kregen de ministers een concreet recept voor een hernieuwbare energietoekomst overhandigd door verschillende milieuorganisaties. Centraal daarin staat het behoud van de kernuitstap en het volop uitspelen van hernieuwbare energieproductie. Maar of die kernuitstap effectief zal doorgaan volgens planning is alvast voor de N-VA allesbehalve een zekerheid, berichtte De Morgen. Vlaams parlementslid Andries Gryffroy verwacht namelijk dat de omzetting van het energiepact in beleidsmaatregelen pas voor de volgende regering zal zijn. En daardoor zou ons land nooit tijdig de nodige maatregelen kunnen nemen om de kernuitstap zoals gepland te laten verlopen.

(Bron: Energiejournaal/Philippe Buze)

Contacteer ons

  • Ebem BV
  • Leopoldstraat 10 bus 001
  • 2330 Merksplas
  • BTW BE 0477.065.004

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Inschrijven
Ebem gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Akkoord