Vragen bij de tariefwijzigingen in november 2019

Waarom worden de abonnementen verhoogd?

- Er was 7 jaar lang geen verhoging bij contracten onbepaalde duur

- Verhoging door externe factoren : vooral posttarieven, hogere onbalansprijzen door onvoorspelbaarheid hernieuwbare energie, zware verzekeringen voor Ebem, verhoogde borgstellingen, geïndexeerde lonen, toegenomen rapporteringen overheid enz...

- Impact is beperkt : 0,5 €/maand of minder

Waarom Belpex ipv Endex?

- Mede onder druk van de markt : voor een spotprijs (prijs volgende dag) moet er minder risico betaald worden dan voor een forward op langere termijn. Niemand weet wat er binnen een maand of 3 maand staat te gebeuren. Over morgen hebben we al een beter beeld, althans dat denken we...

- Bij prijsvergelijkingen zal een toekomstige index (Endex) er dikwijls slechter uitkomen dan een index uit het verleden.

- Zegt die prijs uit het verleden iets over de toekomst? Neen, uiteraard niet, maar zo wordt het in de vergelijkingen wel voorgesteld door een prijs te geven over een gans jaar, gebaseerd op het verleden...

- Bij Endex was dit niet het geval, want u betaalde exact de prijs voor de volgende maand of kwartaal die werd getoond.

Is Belpex altijd goedkoper?

- Neen, er zullen maanden zijn dat Endex goedkoper is maar vergelijkingen in het verleden tonen aan dat Belpex gemiddeld gezien toch ietsje goedkoper is.

- De allergrootste bedrijven gebruiken deze index ook, net zoals Vlaamse overheid. Wij willen u die mogelijkheid als particulier of zelfstandige niet ontzeggen.

- Soms zullen de pieken hoger zijn per uur maar u profiteert ook mee van negatieve prijzen op dagen met veel zon en wind.

Waarom veranderden multiplicatoren?

- Dit is te wijten aan sterk veranderde marktsituaties : door hernieuwbare energie zijn piek- en daltarieven sterker naar mekaar toegegroeid. Daltarieven werden gecreëerd om de constante productie van kernenergie in te dekken met een betere spreiding.

- Doet u dan minder voordeel met hoger daltarief? Beetje wel, maar de daling bij piektarief is nog groter en u blijft profiteren van veel lager distributietarief (idem bij exclusief nacht).

- Er is een tendens om alle uren aan hetzelfde tarief te rekenen (zie ook onze B@sic) omdat bij hernieuwbare (en eigenlijk elke vorm van energieopwekking) het altijd nagenoeg evenveel kost om die energie te maken. Dit misschien in afwachting van tarieven die ieder uur verschillend zullen zijn naargelang vraag en aanbod???

Wat is die Belpex-21?

Belpex is prijs op van de Belgische energie zoals die morgen zal verkocht worden : de prijzen per uur zijn iedere dag rond 12 u ’s middags bekend voor de dag nadien. Ebem nomineert dan per kwartier wat waar nodig is en wordt afgerekend aan die Belpextarieven (ook de energie die zelf wordt opgewekt). Daar bovenop komen dan nog onbalansen (wanneer net niet in evenwicht is, maar dat zit in uw energieprijs in).

En die S21?

Omdat meterstanden maar 1 keer per jaar worden opgenomen (bij slimme meters zou dit in de toekomst kunnen wijzigen) en omdat Belpex per uur wordt toegekend wordt het jaarverbruik opgesplitst in 35.040 kwartieren en daar wordt een decimale verbruikscode aan toegekend : u verbruikt immers gemiddeld niet altijd evenveel gedurende de dag/nacht/week/weekend/winter/zomer…enz. Deze S21 code is er voor particulieren (voor iedereen dus dezelfde op jaarbasis) en wordt in onze prijsberekening ook gebruikt bij de zelfstandigen en kleine bedrijven. Die zogenaamde slp-weging wordt door Synergrid opgesteld en is goedgekeurd door regulatoren (CREG/VREG) bij opsplitsing van de verbruiken en dient door alle leveranciers gebruikt te worden.

Contacteer ons

  • Ebem bvba
  • Industrieweg 3-5
  • 2330 Merksplas
  • BTW BE 0477.065.004

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Inschrijven
Ebem gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Cookie PolicyAkkoord