Nog even dit geheel terzijde... De insteek zou moeten zijn:
Zonnepanelen leggen doe je voor het milieu! …en momenteel is die energie inderdaad nog altijd iets duurder dan via kernenergie of gas. Een digitale meter is er heus niet alleen om te pesten : die dient om de netwerken slimmer te maken (injectie en afname beter afstemmen) waardoor er minder leidingen moeten gelegd worden en er minder netverliezen zijn (wat ten goede komt aan iedereen die van dat net gebruik maakt). Het is bovendien een fair systeem omdat duidelijk is hoe iedereen dat net gebruikt.
Dit in tegenstelling tot de vroegere compensatieregeling: injecteren in de zomer (dus gebruik van het net) en afnemen in de winter (opnieuw gebruik van dat net) en “en passant” een deel opgewekte energie rechtstreeks verbruiken. Maar wanneer wordt die exact verbruikt? Wanneer exact gebeuren injectie en afname van het net? Daarop moet een analoge meter het antwoord schuldig blijven. En meestal injecteer je als er volop energie is en op een moment dat er minder verbruik nodig is en je haalt energie van het net wanneer die schaarser en dus duurder is. Niet echt koosjer dus. Het stroomnet is immers geen batterij die uw stroom opslaat om het op een later tijdstip weer af te geven. De digitale meter en het apart bekijken van injectie en afname passen in een systeem dat beter aansluit bij de realiteit en bij de actuele uitdagingen van de energiemarkt.
In het verleden werd voor dit dubbele gebruik eerst niets betaald (helemaal niet koosjer…), daarna een kunstmatig prosumententarief (ook niet zo fair t.o.v. iedere bezitter afzonderlijk want er werd geen enkele rekening gehouden met gelijktijdig verbruik en het werd louter berekend op het vermogen van de omvormer). Vanaf 01/03/2021 wordt de werkelijke kost aangerekend. Met dien verstande dat voor de injectie (nog) geen distributietarief betaald moet worden …. Dit in tegenstelling met de professionele gebruikers boven de 10 kW-piek. Misschien zit dat er dus ook nog wel aan te komen…?
Langs de andere kant krijgt u een gelijkaardige vergoeding per kWh zoals die aan professionele installaties wordt toegekend.
Blijven zonnepanelen een goed idee?
Ja, zeker. U draagt zo bij aan de totale hoeveelheid geproduceerde hernieuwbare energie in België en u helpt mee de klimaatverandering tegen te gaan. Bovendien produceert u een deel van uw stroom zelf, waardoor u minder afneemt van het net en ook minder betaalt. Door de nieuwe regeling kan het zijn dat de terugverdientijd van uw investering in zonnepanelen langer wordt, maar dat betekent niet dat u dat geld kwijt bent. Het rendement ligt ietsje lager maar u zal toch ook minimaal 25 jaar kunnen genieten van een aanzienlijk lagere energierekening.
Blijft de digitale meter een goed idee?
Ook hier een volmondig ja! Dankzij de digitale meter kunnen afname en verbruik apart opgevolgd worden. Deze data dragen bij tot het inzicht dat we nodig hebben om ons elektriciteitsnet voor te bereiden op een volledig hernieuwbare energiemarkt, waarin ook particuliere prosumenten een belangrijke rol zullen spelen.